سفارش تبلیغ
صبا ویژن

آشنایی با ساکولنت های مختلف و شیوه مراقبت از آن ها

نگهداری از ساکولنت‌ها کاری بسیار لذت‌بخش و دوست داشتنی است، زیرا روش نگهداری از آن‌ها آسان است و نیاز به رسیدگی خاصی ندارند. اما اگر شما درباره این گیاهان جذاب اطلاعات زیادی ندارید و دوست دارید با گونه‌های مختلف ساکولنت و روش نگهداری آن‌ها به خوبی آشنا شوید، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید. پس از آن نیز می‌توانید نسبت به خرید ساکولنت مناسبی برای خود اقدام فرمایید و از نگهداری آن در خانه یا محل کارتان لذت ببرید.

آشنایی با ساکولنت‌ها

ساکولنت‌ها گیاهانی زیبا با جثه‌ی کوچک یا متوسط هستند که تنوع زیادی در شکل، اندازه و رنگ دارند. ساکولنت‌ها زمانی گیاهان بومی بیابان بودند و حالا در خانه‌های ما هستند و به عنوان گیاهان آپارتمانی جالب و متنوع از آن‌ها استفاده می‌کنیم.
ساکولنت هایی مانند یشم، جزو گیاهان مناسب اتاق نوزاد هستند و نکته مثبت در مورد یشم این است که نماد شانس و ثروت است. به امید اینکه نوزاد عزیز شما در آینده‌ای نه چندان دور از این دو مورد سرشار شود!
اکثر گونه‌های ساکولنت ها به تغییرات آب و هوایی و کم‌آبی مقاومند و می‌توانند سال‌ها عمر کنند. هم‌چنین به‌خاطر اندازه‌ی کوچک‌شان به راحتی قابل حمل و جا‌به‌جایی هستند. گیاهانی با ظاهری خاص و دکوراتیو، مناسب برای هر سلیقه ای. از ساکولنت‌ها می‌توانید در درست کردن تراریوم، دیش گاردن، باغ عمودی، دیوار ساکولنت و کوکداما ساکولنت استفاده کنید. ساکولنت‌ها نماد وفاداری و مقاومتند و به همین دلیل این گیاه برای هدیه دادن در سال های اخیر در گل فروشی های تهران زیاد شده است، ساکولنت ها برای هدیه به دوستان‌تان بسیار مناسبند. در بخش اول این مطلب انواع رایج ساکولنت‌ها را معرفی می‌کنیم تا بتوانید ساکولنت‌های مورد علاقه و متناسب با شرایط محیطی منزل‌تان را خریداری کنید و دربخش بعدی به معرفی نکات مربوط به نگهداری ساکولنت‌ها و سپس پرورش ساکولنت ها می‌پردازیم تا با آشنایی بیش‌تر با روش‌های مراقبت از ساکولنت‌ها، ماندگاری آن‌ها را در کنار خودتان بیش‌ترکنید.

معرفی گونه‌های مختلف ساکولنت

ساکولنت‌ها گیاهانی با برگ‌های گوشتی و ضخیم هستند و آب را در ساقه و برگ‌هایشان ذخیره می‌کنند تا در مواقع کم‌آبی بتوانند زنده بمانند. به طور کلی این گیاهان به شرایط نامساعد مثل گرما، سرما و کم آبی مقاومند اما تعدادی از گونه‌های آن با شرایط محیطی خانه‌ها سازگار‌ترند و پیشنهاد ما این است که از گونه‌های زیر برای منزل‌تان استفاده کنید.
برای مراقبت از ساکولنت‌ها بهترین کار این است که شرایط بومی آن‌ها را در منزل‌تان مهیا کنید.
در هنگام انتخاب ساکولنت‌ به مقدار نور مورد نیازِ، مقدار و فاصله‌ی آبیاری، اندازه و مدل آن دقت‌کنید.
حدود 60 گونه‌ی گیاهی و زیرمجموعه‌ی‌آن جزو خانواده‌ی بزرگ ساکولنت‌ها به حساب می‌آیند. در این‌جا سه گونه‌ی رایج از مجموعه‌ی ساکولنت‌ها را معرفی می‌کنیم: هاورتیا، سدوم و سمپرویوم.

گونه هاورتیا (Haworthia)

خانواده‌ی هاورتیا گونه‌ای از ساکولنت‌های با اندازه‌ی کوچک هستند که بومی آفریقای جنوبی‌اند.این گیاهان نور زیاد و آب کم لازم دارند. گونه‌ی هاورتیا برخلاف اندازه‌ی کوچک‌شان انواع بسیار گوناگونی دارند. معروف‌ترین گونه‌های آن
هاورتیا گورخری با نام علمی zebra haworthia
هاورتیا شیشه‌ای با نام علمی Haworthia cooperi
هاورتیا اسپایدر یا عنکبوتی با نام علمی Haworthia limifolia هستند.

گونه سدوم (Sedum)

این ساکولنت‌ها شکل و اندازه‌ی بسیار متنوعی دارند و اندازه‌ی‌ آن‌ها از چند‌سانتی‌متر تا یک متر متفاوت است. سدوم‌ها از گونه‌ی کراسولا هستند که گیاه کراسولای معروف هم جزوی از آن است. این گیاهان هم به نور زیاد و آب کم نیاز دارند.
رایج‌ترین گونه‌های ساکولنت سدوم
سدوم دم اسبی با نام علمی Sedum morganianum
سدوم شکلاتی با نام علمی Sedum rubrotinctum
سدوم شکوفه‌ای با نام علمی Sedum spp. هستند.

گونه سمپرویوم (Sempervivum)

ساکولنت‌های سمپرویوم همگی شکل گل رز هستند و در رنگ‌های مختلفی وجود دارند. این ساکولنت‌ها نسبت به سرما مقاومند و می‌توانیم لقب (گیاهان همیشه زنده) را به این نوع ساکولنت‌ها بدهیم.
معروف‌ترین گونه‌های خانواده ساکولنت سمپرویوم عبارتند از:
سمپرویوم لب ماتیکی با نام علمی Sempervivum tectorum
سمپرویوم ساق‌عروس با نام علمی Sempervivum montanum
سمپرویوم عنکبوتی با نام علمی Sempervivum arachnoideum
بعد از معرفی گونه‌های رایج ساکولنت‌ها به بخش مراقبت از آن‌ها رسیدیم.

شیوه مراقبت از انواع ساکولنت

ساکولنت‌ها به طور کلی گیاهان بی دردسری هستند اما برخلاف ظاهر خشن و محکم‌شان، به عشق و توجه شما هم نیاز دارند. در این بخش به شرایط مناسب برای زندگی ساکولنت‌ها می‌پردازیم و از نظر سمی‌بودن و آفت هم آن را بررسی می‌کنیم. در قسمت آخر مقاله روش‌های تکثیرساکولنت را معرفی خواهیم‌کرد.

میزان نور مناسب برای ساکولنت‌ها

همه‌ی‌ساکولنت‌ها به نور خورشید نیازدارند و بیش‌تر آن‌ها به نور کامل خورشید یعنی روزانه به حداقل 3 تا 6 ساعت نور خورشید احتیاج‌دارند. هم‌چنین ساکولنت‌های سبز نسبت به ساکولنت‌های رنگی به نور کم‌تری احتیاج دارند. توصیه‌می کنیم ساکولنت‌ها را در نزدیکی پنجره‌های رو به جنوب یا رو به شرق قرار بدهید تا نور بیش‌تری را دریافت‌کنند. دقت کنید که آفتاب مستقیم باعث سوزاندن ساکولنت‌ها می‌شود البته این اتفاق به ندرت رخ می‌دهد اما گاهی اوقات برگ‌های ساکولنت‌ها را از نظر آثار سوختگی بررسی کنید.

آبیاری صحیح

همان‌طور که درقسمت‌های قبلی اشاره‌کردیم، ساکولنت‌ها به آب زیادی نیاز ندارند. قانون کلی این است که قبل از هرآبیاری اجازه‌دهید خاک گلدان به طور کامل خشک شود. اگر قبل از خشک‌شدن کامل خاک به آن آب بدهید، احتمال دارد که ریشه‌ی گیاه به مرور زمان پوسیده‌شده و گیاه‌تان از بین برود. اگر هوای محیط زندگی ساکولنت‌ها خیلی گرم است و خاک گلدان زهکشی خیلی خوبی دارد، لازم است که دفعات بیش‌تری به آن‌ها آب بدهید. هرچه هوا سردتر باشد، دفعات آبیاری هم کم‌تر خواهدشد.

دمای مناسب محیط نگهداری

ازآن‌جایی که اکثرساکولنت‌ها با دمای خیلی بالا و خیلی پایین سازگارهستند، می‌توانند دمایی بین 4 تا 35 درجه را تحمل‌کنند. بهتر است در مورد بازه‌ی دقیق دمایی که ساکولنت شما می‌تواند تحمل کند، به طور دقیق مطالعه‌کنید.
آیا ساکولنت‌ها سمی هستند؟
در جواب این سوال باید گفت بیش‌تر ساکولنت‌ها برای انسان و حیوانات سمی نیستند و حتی مثل آلوئه‌ورا خواص خوراکی و دارویی هم دارند. اما تعدادی از ساکولنت‌ها سمی‌اند و بهتراست دور از دسترس حیوانات و کودکان قراربگیرند.

ساکولنت‌های سمی برای انسان‌ها کدام‌اند؟

ساکولنت افوربیا - تماس پوست با شیره‌ی آن ممکن است باعث ایجاد حساسیت شود و در صورت خورده‌شدن باعث دل‌درد می‌شود.

ساکولنت‌های سمی برای حیوانات خانگی کدام‌اند؟

آلوئه‌ورا - در صورت خورده‌شدن باعث بی‌حالی و مشکلات گوارشی‌ می‌شود.
کراسولا- در صورت خورده‌شدن باعث به وجودآمدن مشکلات گوارشی در حیوان می‌شود.
افوربیا - شیره‌ی گیاه در صورت تماس با پوست حیوان باعث ایجاد حساسیت می‌شود و در صورت خورده‌شدن باعث ایجاد مشکلات گوارشی می‌گردد.
کالانکوئه - به ندرت باعث مرگ حیوانات می‌شود اما در صورت خورده‌شدن، آن‌ها را بیمار می‌کند.
در اینجا چند گونه از ساکولنت‌های غیرسمی را معرفی می‌کنیم که می‌توانید در منزل‌تان استفاده کنید:
تمامی گونه‌های اچوریا (Echeveria)
ساکولنت گل سفید با نام علمی Graptopetalum paraguayense
تمامی گونه‌های هاورتیا
ساکولنت دم‌اسبی با نام علمی Sedum morganianum
سمپرویوم لب ماتیکی با نام علمی Sempervivum tectorum

آفات و مشکلات رایج ساکولنت‌ها

گاهی اوقات ساکولنت‌ها مورد حمله‌ی آفت‌هایی مثل شته سفید، حشرات کوچک و عنکبوت‌های ریز قرارمی‌گیرند. اگر گیاهتان به آفت و حشرات آلوده شد ابتدا با یک دستمال نخی مرطوب‌شده با آب و صابون ملایم یا الکل به آرامی برگ‌ها و ساقه‌های آلوده را تمیز کنید تا حشرات و آفت‌ها از بین بروند و به گیاهان دیگر سرایت نکنند. در صورتی که این کار موثر واقع نشد، سم مخصوص آن آفت را تهیه کرده و طبق دستور آن استفاده‌کنید.
ساکولنت‌ها ممکن است در اثر اتفاق‌های زیر دچار مشکل شوند:
آبیاری بیش ازحد: این مورد رایج‌ترین دلیل از بین رفتن ساکولنت‌ها است و باعث زردشدن و ریختن برگ‌ها، پوسیدگی ریشه و بدشکل‌شدن برگ‌ها می‌شود.
نورکم: باعث رشد ناکافی و تشکیل ساقه و برگ‌های کشیده می‌شود.
کمبود مواد مغذی: باعث رشد کم، زردشدن برگ‌ها و بدشکل شدن‌‌ آن‌ها می‌شود.
آبیاری کم‌تر از حد معمول: باعث ایجاد برگ‌های بدشکل، چروکیده و زردشدن برگ‌ها می‌شود.
نور بیش از اندازه: باعث سوختگی و ایجاد لکه‌های قهوه‌ای روی برگ‌ها می‌شود.

روش کاشت و تکثیر ساکولنت‌های مختلف چگونه است؟

مهم‌ترین نکته در کاشتن ساکولنت‌ها این است که خاک و گلدان باید زهکشی کافی داشته‌باشند یعنی به راحتی آب را از خودشان عبور دهند و رطوبت اضافی را در خود نگه ندارند. می‌توانید از خاک کاکتوس به عنوان خاک پایه استفاده کنید و پیت ماس و سنگ‌ریزه را به آن اضافه‌کنید تا زهکشی خاک بهتر شود.
بیش‌تر ساکولنت‌ها به راحتی تکثیر می‌شوند و خودتان‌ هم می‌توانید آن‌ها را در خانه‌تان تکثیر کنید. مثلا در ساکولنت لب ماتیکی،‌جوانه‌های جدید گیاه از پای گیاه اصلی رشد می‌کنند. شما می‌توانید به راحتی جوانه‌های جدید را از پای گیاه جدا کنید و در گلدانی دیگر بکارید.
روش‌های مختلف تکثیر ساکولنت:
قلمه زدن: اگر گیاهتان بیش از اندازه بلند شده است، می توانید قسمتی از ساقه را ببرید( حدود 2 سانتی‌متر زیر برگ) و در گلدانی جداگانه بکارید.
جداکردن از ریشه‌ها: ریشه‌ی ساکولنت را از خاک بیرون آورید وبه آرامی آن را از ریشه جدا کرده و به دوقسمت تقسیم کنید. حالا هر دو گیاه را در دو گلدان جداگانه بکارید.
جدا کردن پاجوش‌ها: پاجوش‌ها گیاهان کوچکی هستند که می‌توانند جدا از گیاه اصلی زندگی کنند. آن‌ها را به آرامی از پای گیاه اصلی جدا کرده و در گلدان جدید بکارید.
کاشتن برگ‌ها: بعضی از گونه‌های ساکولنت مانند سدوم را می‌توان با استفاده از برگ‌های بریده و کاشتن‌ آن‌ها در محیط جدید تکثیر کرد.

تکثیر کردن از طریق برگ

چند برگ از ساکولنت را با چاقوی تیز به آرامی ببرید.
برگ را روی خاک بخوابانید به طوری که انتهای بریده‌شده‌ی برگ وارد خاک شود. بهتر است خاک از نوع خاک گلدان با زهکشی خوب باشد.
با دقت آب را روی خاک اسپری کنید. چون گیاه در عمق کمی ازخاک قرار دارد و ممکن است در هنگام آبیاری جا به جا شود.
دو تا سه بار در هفته به آن آب بدهید تا گیاه ریشه و جوانه بزند.
بعد از مدتی که جوانه‌ها بزرگ شدند می توانید آن‌ها را در گلدان جدید بکارید.شما در این لحظه به اندازه لازم در رابطه با شناخت انواع ، انتخاب بهترین برای خرید ساکولنت ها و حتی روش نگهداری آنها اطلاعات کسب کرده اید، پس می توانید ساکولنت دوست داشتنی خود را انتخاب کنید

دلیل مرگ ساکولنت‌ها چه می‌باشد؟

آب‌دهی بیش از حد مهم‌ترین علت مرگ یک ساکولنت است. این گیاهان کم‌آبی را بیشتر از آب‌دهی زیاد تحمل می‌کنند اما باید توجه کنید که کماکان به آب نیاز دارند و بی‌آبی نیز برای آن‌ها خطرناک است. اکثر ساکولنت‌ها زمانی به آب نیاز دارند که خاک آن‌ها خشک شده باشد.

آیا ساکولنت‌ها جاذب حشرات مختلف هستند؟

خیر. در حالت عادی ساکولنتی که سالم باشد حشره‌ یا حیوانی را به خود جذب نمی‌کند مگر اینکه آب زیادی دریافت کرده باشد و گیاه سالمی نباشد. ترکیبی از ساکولنت بیمار و خاکی بیش از حد خیس می‌تواند جاذبه‌ای فوق‌العاده برای حشرات و آفاتی مانند شپشک آردی، شته، کنه عنکبوتی، مگس سفید و مگس سیاه باشد. این حشرات می‌تدانند سرعت بیماری و مرگ گیاه را بیشتر کنند.

برگ‌های یک ساکولنت به چه علت زرد می‌شوند؟

مهم‌ترین دلیل زرد شدن برگ‌های ساکولنت آبیاری بیش از حد است. اگر برگ‌های پایینی زرد شوند، حالتی نرم و له شده داشته باشند و به راحتی بریزند نشانه‌ای از آبیاری بیش از حد است. فراموش نکنید که ساکولنت‌ها می‌توانند آب را درون برگ یا ساقه‌های خود ذخیره کنند و نیازی به آبیاری زیاد ندارند.
آبیاری کم نیز می‌تواند باعث زرد شدن برگ‌های ساکولنت شود. گیاهی که آب کمی دریافت کند شروع به مصرف آب ذخیره شده در برگ‌ها می‌کند و به همین دلیل حالت گوشتی و سفت برگ‌ها از بین رفته و نرم، لاغر و زرد می‌شوند.

برگ‌های یک ساکولنت به چه دلیل قهوه‌ای می‌شوند؟

گاهی ممکن است برگ‌های ساکولنت ما قهوه‌ای رنگ شود یا لکه‌های تیره رنگ بر روی آن ایجاد شود. این مساله به خاطر آسیب دیدن برگ از نور خورشید یا همان آفتاب سوختگی است. اگر گیاه ما بیش از حد در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرد یا به صورت ناگهانی از سایه به نور مستقیم خورشید منتقل شود دچار آفتاب سوختگی و در نتیجه قهوه‌ای شدن برگ‌هایش می‌شود.

چرا ساکولنت‌ها دچار ریزش برگ می‌شوند؟

همانطور که گفتیم آبیاری زیاد می‌تواند باعث ریزش برگ‌های ساکولنت شود. آب زیاد باعث متورم شدن، نرم شدن و شل شدن برگ‌های ساکولنت می‌شود که در نتیجه به راحتی می‌ریزد. همچنین در صورتی که گیاه با گرمایی شدید یا کم آبی شدید روبرو شود شروع به ریزش برگ‌هایش می‌کند تا بتواند انرژی محدود خود را مدیریت کند و خود را زنده نگه دارد.
یکی دیگر از دلایل ریزش برگ‌های ساکولنت، نگهداری طولانی مدت آن در نور کم است. گیاهی که نور کمی دریافت کند نمی‌تواند انرژی لازم برای تمام قسمت‌های خود را تامین کند در نتیجه شروع به ریزش برگ‌ها و کوچک کردن خود می‌کند.

دلیل رشد نا‌موزون یک ساکولنت چه می‌باشد؟

دلیل این اتفاق نور نامناسب است. از نشانه‌های این اتفاق رشد ناموزون گیاه است. گیاهی که نور کمی دریافت کند علاوه بر ریزش برگ، تلاش می‌کند تا به سمت نور حرکت و رشد کند. در این حالت یک سمت گیاه که سمت منبع نور است رشد بیشتری خواهد داشت تا بتواند به منبع نور نزدیک‌تر شود و سمت دیگر رشد کمتری دارد.

آیا ساکولنت‌ها همان کاکتوس‌ها هستند؟

ساکولنت به هر گیاهی گفته می‌شود که بتواند آب را درون ساقه یا برگ‌های خود ذخیره کند. این گیاهان معمولا ساقه یا برگ‌هایی گوشتی دارند که توانایی ذخیره آب دارند. باید بدانید که تمام کاکتوس‌ها در واقع یک ساکولنت هستند اما تمام ساکولنت‌ها، کاکتوس نیستند. در واقع ساکولنت نامی عمومی‌تر است و کاکتوس‌ها را نیز شامل می‌شود.