سفارش تبلیغ
صبا ویژن

چگونه می توان گل های طبیعی راخشک کرد؟

خشک کردن گل‌های طبیعی به شما کمک می‌کند تا بتوانید دسته گل‌هایی را که در مناسبت‌های خاص هدیه گرفته‌اید برای همیشه نگه دارید. اما اگر دوست دارید گل‌های طبیعی خود را خشک کنید، در ابتدا باید روش‌های خشک کردن گل‌های طبیعی را به خوبی بیاموزید و سپس با استفاده از یکی از این روش‌ها به درستی دسته گل یا دیگر گل‌های طبیعی خود را خشک کنید. برای یادگیری این روش‌ها نیز در ادامه این مطلب ما را همراهی فرمایید.

مقدمه

گل‌ها همیشه با خودشان خاطرات خوب را به همراه دارند، مخصوصا اگر آن‌ها را در مناسبت‌های خاص مثل ولنتاین، تولد یا سالگرد آشنایی هدیه گرفته‌باشید، اما نکته‌ای که در مورد گل‌ها وجود دارد، ماندگاری آن‌هاست. همان‌طور که می‌دانید گل‌ها عمر طولانی ندارند و زود از بین می‌روند. ازاین‌رو نمی‌توان آن‌ها را برای مدت طولانی نگه داشت مگر با ترفندهای خاص که یکی از آن‌ها، خشک کردن گل است.
حالا چگونه گل طبیعی را خشک کنیم؟ با این روش می‌توانید گل‌هایی که به عنوان هدیه روز ولنتاین ، روز زن، روز مادر یا هر مناسبتی دیگری هدیه گرفته‌اید را ماندگارتر کنید. در این مقاله قصد داریم پنج مورد از روش های خشک کردن گل‌ را با هم مرور کرده و توضیحات کاملی در مورد هرکدام به شما بدهیم؛ پس با ما همراه باشید.

اولین روش: خشک کردن گل طبیعی در هوای آزاد

اولین طریقه خشک کردن گل طبیعی هوای آزاد است. شما می‌توانید بیش‌تر گل‌های نیمه‌باز و در حال شکفتن را در جریان هوا خشک کنید. چون گل‌ها در حالی که کم‌کم باز می‌شوند، می‌توانند خشک شوند. از آن‌جایی که گل کاملا باز ممکن است در مرحله‌ی خشک‌شدن، گلبرگ‌هایش را از دست بدهد،  بهتر است از گل نیمه‌باز استفاده کنید. این روش خشک کردن گل طبیعی برای گل‌های کوچک با شاخه‌های ضخیم مثل اسطخدوس و زبان درقفا بهترین نتیجه را دارد. این روش ساده‌ترین روش خشک کردن گل طبیعی در خانه است.
نکته: آثار پژمردگی و آفت‌ها در گل‌های خشک خودش را بیش‌تر نشان می‌دهد پس برای خشک کردن از گل‌های کاملا سالم و بدون آفت استفاده کنید. اما چگونه می‌توانیم گل‌ها را در هوای آزاد خشک کنیم؟

گام اول

برای خشک کردن دسته گل، گل‌هایتان را به‌صورت دسته‌‌های کوچک درآورید. تمام برگ‌ها را جدا کنید و دور بریزید و گل‌های یکسان را در دسته‌ی جداگانه‌ بپیچید. هردسته گل می تواند حداکثر 10 شاخه گل داشته‌ باشد. از دسته کردن گل‌های بزرگ مثل هورتانسیا یا ادریسی، رز و پیونی خودداری کنید چون هرکدام از آن‌ها باید به صورت تکی خشک شوند. گل‌های ظریف مثل مینا که شاخه‌ی نازکی دارند، بعد از خشک شدن خرد می‌شوند. پس بهتر است ساقه‌های این گل‌ها را کوتاه کنید و با سیم به هم ببندید.
حالا ساقه‌های هردسته را با کش پلاستیکی به هم ببندید. کش را چند دور، دور ساقه‌ها ببندید و کاملا سفت کنید. کش را نه آنقدر سفت ببندید که ساقه‌های گل را له کند نه آنقدر شل که بعد از خشک‌شدن، گل‌ها از دسته‌گل بریزند. چون ساقه‌ها بعد از خشک شدن نازک می‌شوند و اگر کش را شل ببندید، گل‌ها می‌ریزند.

گام دوم

چگونه دسته گل طبیعی را خشک کنیم؟ دسته‌گل‌ها را به‌صورت وارونه آویزان کنید. محل آویزان کردن دسته‌گل‌ها باید خشک، تاریک و گرم باشد تا گل‌ها کپک نزنند و رنگ‌شان عوض نشود. جریان هوا هم باعث خشک‌شدن سریع‌تر گل‌ها شده و از رشد آفت و قارچ  جلوگیری می‌کند. پس دسته‌ها‌ی گل را با فاصله‌ی مناسب در فضایی با گردش هوای خوب و حداقل 15 سانتی‌متر فاصله با سقف آویزان کنید. این روش برای خشک کردن گل بدون تغییر رنگ بسیار مناسب است.
برای آویزان کردن گل‌ها می توانید از میخ، قلاب یا گیره لباسی و نخ استفاده کنید. یک راه دیگر استفاده از گیره‌ی کاغذ است که مثل تصویر آن را باز کنید و به حالت S  درآورید. یک سرش را به زیر کش بزنید و سر دیگرش را با نخ به میخ یا گیره متصل کنید.
حالا به مدت 2 تا 4 هفته صبر کنید. گل‌ها وقتی خشک‌شده‌اند که گلبرگ‌ها به صورت خشک و شکننده‌ درآمده ‌باشند. خیلی به ندرت پیش می‌آید که گلی تا چهار هفته خشک نشود که علت آن معمولا شرایط نامناسب محل یا ضخیم بودن بیش از اندازه گلبرگ‌ها است.
در این روش خشک کردن گل، ساقه‌ها معمولا به‌صورت مستقیم و صاف خشک می‌شوند باوجوداین؛ اگر دوست دارید ساقه‌ها حالت منحنی و طبیعی‌تری داشته‌باشند، آن‌ها را  مدتی در ظرفی پر از آب گرم بگذارید تا نرم شوند. سپس ساقه‌ها را به حالت دلخواه‌تان درآورید و در جای قبلی بگذارید تا دوباره خشک شوند.

گام سوم (اختیاری)

برای این‌که گل‌ها برای مدت بیش‌تری سالم بمانند، می‌توانید اسپری مو (تافت) یا اسپری نگهدارنده‌ی گل را روی گل‌ها بپاشید تا گلبرگ‌ها نریزند یا نشکنند.

دومین روش: استفاده از مایکروویو و پودر جاذب رطوبت برای خشک کردن گل‌ها

در این بخش به تشریح نحوه خشک کردن گل طبیعی با مایکرویو می‌پردازیم. این روش برای گل‌هایی با گلبرگ‌های زیاد مناسب است. مثلا گل رز، آهار، همیشه بهار و جعفری از گل‌هایی هستند که خشک کردنشان به این روش خوب جواب می‌دهد. البته این راه برای گلبرگ‌های ضخیم‌تر جواب‌گو نیست. برای خشک کردن گل ها با مایکرویو از گل‌های نیمه‌باز و سالمی استفاده کنید که گلبرگ‌های آن‌ها در حال ریختن نباشند.
در این روش باید ساقه‌ها را تا جایی که ممکن است کوتاه کنید و بهتر است اندازه‌‌ی آن‌ها حدود 2 تا 5 سانتی‌متر باشد.

اولین مرحله (اختیاری)

اگر می‌خواهید ساقه‌های گل‌ها بعد از خشک شدن، فرم بگیرند دورتادور ساقه‌ها را سیم به صورت مارپیچ بپیچید. سپس ساقه را به فرم دلخواه خود درآورید. منتها نکته‌ای که در این مرحله باید به آن توجه کنید این است که نباید سیم را محکم دور ساقه‌ها پیچیده و اگر ساقه‌های خیلی نازک و شکننده هستند، به‌جای پیچیدن سیم، آن را به ساقه‌های بچسبانید، همچنین سعی کنید از سیم‌ها نازک استفاده کنید.

دومین مرحله

پودر جاذب را در ظرف پلاستیکی مخصوص مایکرویو بریزید. پودرجاذب ماده‌ی شیمیایی خاصی است که رطوبت را جذب می‌کند. سیلیکا ژل یکی از این پودرهای جاذب است که می‌توانید در بازار آن را تهیه کنید. سیلیکا‌ ژل برای  خشک کردن گل‌‌های ظریف و رنگی بسیار مناسب است.  ظرف را به اندازه‌ی دو و نیم تا پنج سانتی‌متر از پودر جاذب پر کنید.
حالا گل‌ها را مانند ویدئو روی پودرجاذب بگذارید.  این گل‌ها باید حداقل دوسانتی‌متر فاصله با یک‌دیگر داشته‌باشند. حالا بقیه‌ی پودرجاذب را به‌آرامی روی گل‌ها بریزید؛ به‌طوری‌که کاملا روی گل‌ها را بپوشاند.
اگر شکل گلبرگ‌ها در زمان ریختن پودر جاذب و تحت فشار تغییر کرد، به آرامی با خلال دندان  یا چوب کبریت آن‌ها را جا‌به‌جا کنید. بهتر است ابتدا با خشک کردن یک یا دو گل شروع کنید تا زمان مناسب برای خشک‌کردن هرگل را به‌دست آورید.
توجه داشته‌باشید که این پودرها محدودیت مصرف دارند و بعد از چندبار مصرف خاصیت خودشان را از دست می‌دهند.

سومین مرحله

ابتدا یک فنجان پر از آب را داخل مایکرویو بگذارید. این فنجان آب مقداری از انرژی مایکرویو را جذب می‌کند و احتمالا سوختن یا خشک شدن بیش از اندازه‌ی گل‌ها را کم‌ خواهد کرد. حالا ظرف پودرجاذب و گل را که در مرحله‌ی قبل آماده کردید، در کنار فنجان بگذارید. زمان مایکرویو را برای دو دقیقه تنظیم کنید. بعد از دو دقیقه گل‌ها را با خلال دندان چک کنید که خشک شده‌اند یا نه. اگر گل‌ها خشک نشده بودند، یک دقیقه‌ی دیگر آن را در مایکرویو بگذارید.
این مرحله به آزمون و خطا نیاز دارد چون نوع مایکرویو، میزان ضخامت گل‌ و  کیفیت پودرها با هم متفاوت است و نمی‌توانیم دستور ثابتی برای مدت زمان مایکرویوکردن پیشنهاد بدهیم. بااین‌حال در نظر داشته باشید گل‌های ظریف مثل گل مینا به شدت کم‌تری از امواج نیاز دارند (کمی بیش‌تر از درجه‌ی یخ‌زدایی مایکرویو) و گل‌هایی با گلبرگ‌های ضخیم‌تر و تعداد بیش‌تر معمولا به 8 دقیقه مایکرویو در دمای متوسط یا بالا نیاز دارد.

چهارمین مرحله

بعد از خشک شدن، ظرف را از مایکرویو خارج کنید، روی ظرف را با در یا بشقاب به صورت نیمه‌باز بپوشانید و به مدت یک روز کنار بگذارید. چون پودرجاذب مخصوصا سیلیکا ژل به مدت زیادی برای خنک‌ شدن نیاز دارد.
نکته: گل‌های کوکب، بنفشه و پیونی را به مدت 36 ساعت  کنار بگذارید اما گل‌های ضخیم‌تر و بزرگ‌تر مثل رز و میخک ممکن است در مدت ده ساعت هم خشک شوند.
توجه: ظرف و پودر جاذب رطوبت را دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی نگه‌دارید.

پنجمین مرحله

بعد از گذشت مدت زمان مشخص شده و خنک شدن محتوای ظرف،  گل‌ها را به آرامی از داخل پودر درآورید و پودر اضافی را با قلم‌موی ظریف از لابه لای گلبرگ‌ها بتکانید.
مثل روش اول در این روش نیز می توانید برای محافظت و طول عمر بیش‌تر به گل‌ها اسپری مو (تافت) یا اسپری نگهدارنده‌ی گل‌ها بپاشید.

سومین مرحله: خشک کردن گل‌های طبیعی تحت فشار

شاید با طرز خشک کردن گل طبیعی آشنا باشید. این روش خشک کردن برای گل های کوچک و صاف مثل بنفشه و یاس مناسب بوده و برای گل‌های دارای ساقه‌ و گلبرگ ضخیم مفید نیست؛ چون این گل‌ها به‌خوبی خشک نمی‌شوند.

گام اول

گل‌ها را روی کاغذ مات و غیرروغنی مثل روزنامه، مقوا یا دستمال کاغذی بچینید. بعد از چیدن، یک لایه‌ی دیگر از کاغذ را روی گل‌ها بگذارید. هرچه کاغذی که استفاده می‌کنید، جاذب رطوبت بهتری باشد، نتیجه‌ی بهتری خواهید گرفت. مثلا می‌توانید گل‌ها را بین دو برگه روزنامه بچینید، سپس روزنامه‌ها را بین دو برگه کاغذ خشک‌کن بگذارید و در نهایت، کاغذ‌های خشک‌کن را بین دولایه مقوا بگذارید.

گام دوم

حالا لازم است که روی کاغذها جسمی سنگین و بزرگ بگذارید که در همه‌جایش وزن یکسانی دارد. می توانید از کتاب‌های ضخیم و بزرگ مثل فرهنگ‌ لغت یا جعبه‌‌ی سنگین یا تکه‌های چوب استفاده کنید. سپس گل‌ها را در جای گرم و خشک نگه‌داری کنید.

گام سوم

 بعد از گذشت یک هفته، جسم سنگین و کاغذها را بردارید و گل‌ها را  دوباره طبق مرحله اول،‌ روی کاغذهای جدید و خشک بچینید و جسم سنگین را روی کاغذها بگذارید. بعد از گذشت سه هفته (بسته به نوع گل‌ها)، وزنه را بردارید و گل‌ها را بیرون بیاورید. گل‌هایی که کاملا خشک‌شده‌اند، گلبرگ‌های ترد و شکننده و نازک دارند. این گل‌ها را می‌توانید در کارهای هنری مثل قاب عکس طبیعی از گل‌ها استفاده کنید.

چهارمین روش: استفاده از فر‌های فن‌دار برای خشک کردن گل‌ها

برای این کار نیاز به فر فن‌دار دارید. بعد از فر نوبت انتخاب گل مناسب است؛ از بهترین گل‌ها برای خشک کردن به این روش، گل داوودی است، چون این گل پر از گلبرگ و فشرده است.

مرحله اول

یک تکه توری فلزی ریز بردارید و گل‌ها را داخل توری بچینید به‌طوری‌که ساقه‌ها از داخل سوراخ‌های توری عبور کنند.

مرحله دوم

فر شما باید دارای فن باشد چون فقط این نوع فر می‌تواند گرما را به صورت یکسان در داخل محفظه فر به جریان در‌آورد. فر را در دمای 100 درجه فارنهایت یا 38 درجه سانتی‌گراد گرم کنید. سپس گل‌ها را به همراه توری فلزی داخل سینی فر بگذارید. دمای پایین فر باعث می‌شود که گل‌ها  به‌آرامی خشک شوند. گل‌ها را به‌مدت چند ساعت در فر روشن بگذارید.
زمان دقیق و نهایی فر برای خشک‌شدن گل‌ها بستگی به نوع گل دارد و هرچه‌قدر گردش هوای فر بهترباشد، گل‌ها با کیفیت بهتری خشک می‌شوند.
این روش را با فرهای معمولی امتحان نکنید چون رطوبت را بیش از اندازه نگه‌ می‌دارند و حداقل دمای آن‌ها از 38 درجه سانتی‌گراد یا 100 درجه‌ی فارنهایت خیلی بالاتر است.

مرحله سوم

بعد از گذشت چندساعت، گل‌ها خشک می‌شوند. گل‌ها را از فر بیرون آورید و اجازه‌دهید خنک شوند. به آن‌ها دست نزنید تا زمانی که دمای آن‌ها هم‌دمای محیط اطرافشان شود.
به عنوان آخرین نکته در این روش نیز باید بگوییم؛ مثل دو روش اول می‌توانید از اسپری مو یا اسپری نگه‌دارنده‌ی گل‌ها برای ماندگاری بیش‌تر و جلوگیری از آسیب به گلبرگ‌ها استفاده کنید.

پنجمین روش: استفاده از پودر جاذب رطوبت و نمک برای خشک کردن گل‌ها

این روش برای گل‌های بزرگ و ظریف مثل لیلیوم مناسب است. این گل‌ها را باید زمانی خشک کنید که کاملا شاداب هستند و گلبرگ‌هایشان نریخته است. بهتر است گل‌های نیمه باز انتخاب کرده و آن‌ها را فورا و قبل از شکفته‌شدن خشک کنید.

قدم اول

پودرجاذب را آماده کنید. همان‌طور که قبل‌تر اشاره کردیم، پودر جاذب رطوبت، ماده‌ی شیمیایی است که رطوبت را به آسانی به خودش جذب می‌کند. این پودر می‌تواند کم کم رطوبت گل‌ را گرفته و آن را خشک کند. برای این‌که بهترین نتیجه را بگیرید، بهتر است از پودرجاذب با کیفیت و استفاده نشده استفاده کنید. در ادامه چند نوع پودر معروف را معرفی می‌کنیم؛

1. سیلیکا ژل

این ماده بهترین نتیجه را به شما می‌دهد و می‌توانید آن را به راحتی در بازار تهیه کنید. این پودر با وجود قیمت بالا، چندبار قابل استفاده است.

2. بوراکس و آرز ذرت

این پودر سبک و ارزان است. هرکدام از این مواد را می‌توانید به صورت جداگانه بخرید و با هم مخلوط کنید. می‌توانید آن را به نسبت مساوی با هم مخلوط کرده یا به ازای یک واحد بوراکس از شش واحد آرد ذرت استفاده کنید. بوراکس  یا بوره، نمک بوریک اسید است. نمک بوریک اسید بلورهای بی‌رنگی دارد که در آب حل می‌شوند.  بوراکس کاربرد زیادی در صنعت، پزشکی و علم تغذیه دارد.

3. ماسه

این پودر فقط شکل گل را حفظ می‌کند و رطوبتی جذب نمی‌کند. در واقع هوا باعث خشک‌شدن گل می‌شود. این روش طولانی‌ترین زمان را لازم دارد و بیش‌تر اوقات ارزان‌ترین روش هم است.

قدم دوم (اختیاری)

بعضی‌ها معتقدند که نمک باعث حفظ رنگ گل‌ها می‌شود. شما هم می‌توانید سه قاشق چای‌خوری نمک بدون ید را به یک لیتر از مواد جاذب اضافه کنید. یعنی به ازای هر لیتر پودر جاذب، 15 میلی‌لیتر نمک بریزید.

قدم سوم

یک ظرف مناسب انتخاب کنید. اگر مقدار پودرتان زیاد است، ظرفی عمیق در نظر بگیرید که بتوانید گل‌ها را به صورت ایستاده داخل آن بگذارید. بیش‌تر افراد از مواد کم‌تری استفاده می‌کنند و گل‌ها را به شکل ساقه‌کوتاه در ظرف کم‌عمق می‌گذارند. البته هر پودر جاذبی دستور العمل خاص خودش را دارد؛ مثلا ‌برای سیلیکا‌ ژل از ظرفی استفاده کنید که درب آن به‌طور کامل بسته شده و هوا به درون آن نفوذ نکند. یا مثلا برای بوراکس یا ماسه از ظرف درباز استفاده کنید. حتی یک جعبه‌ی مقوایی که بدون سوراخ یا پارگی باشد، برای این مواد مناسب است.

قدم چهارم

پودر را به ضخامت حداقل 2ونیم تا 5 سانتی‌متر داخل ظرف بریزید. گل‌ها را به صورت ایستاده در مواد فروکنید. سپس به آرامی پودر جاذب را روی گل‌ بریزید تا کاملا داخل پودر قرار بگیرد.
اگر از ماسه استفاده می‌کنید، نیازی نیست که گل‌ها کاملا در آن فرو بروند. چون ماسه فقط برای نگه‌داشتن گل به کار می‌رود و جریان هوا باعث خشک شدن آن می‌شود.
نکته: گل‌هایی مثل مینا به صورت وارونه و گل‌هایی مثل میمون و زبان در قفا به صورت افقی بهتر خشک می‌شوند. همچنین برای خشک کردن گل‌های ساقه‌ی بلند از ظرفی عمیق که به اندازه‌ی بلندی ساقه است، استفاده کنید.

قدم پنجم

بعد از قراردان گل‌ها، ظرف را در جای گرم و خشک بگذارید. اگر از ظرف درباز استفاده می‌کنید، باید آن را در جایی بگذارید که جریان هوا برقرار باشد. بعد از چند روز با استفاده از خلال دندان یا گوش پاک‌کن گل‌ها را بررسی کنید که چه‌قدر خشک شده‌اند.
- معمولا سیلیکا‌ ژل به مدت 2 تا 4 روز نیاز دارد که گل‌ها خشک شوند. البته‌ گل‌های با گلبرگ ضخیم به زمان بیش‌تر و حدود یک هفته نیاز دارند. یادتان باشد که صورتی شدن رنگ سیلیکا‌ژل به این معناست که نهایت رطوبت را جذب کرده‌است.
- مخلوط بوراکس هم به پنج تا چهارده روز زمان برای خشک شدن گل‌ها نیاز دارد.
- ماسه به زمان طولانی‌تری نیاز دارد که معمولا بین 14 تا 21 روز است.

قدم ششم

بعد از خشک‌شدن کامل گل‌ها، می‌توانید ظرف را به یک طرف برگردانید تا پودرجاذب بریزد و گل‌ها بیرون بیایند. به آرامی گل‌های خشک را از میان پودرجاذب بیرون آورید و با قلم‌موی نرم آن‌ها را تمیز کنید.
اگر پودر جاذب به گلبرگ چسبیده و جدا نمی‌شود، ‌می‌توانید مقداری ماسه را از فاصله‌ی 30 سانتی‌متری روی گل بریزید تا ذرات اضافی پودرجاذب را از گلبرگ جدا کند.
اگر گل‌ها را زودتر از موعد از مواد بیرون آورید، باعث پژمرده‌شدن و چروک‌شدن آن خواهید شد. برای امتحان؛ اول لبه‌های گلبرگ را بررسی کنید تا ببینید به صورت کاملا خشک و کاغذی و نازک درآمده است یا خیر، بعد گل‌ها را خارج کنید.
گفتنی است در این روش نیز می‌توانید اسپری مو (تافت) یا اسپری نگه‌دارنده‌ی گل را برای طول عمر و حفاظت بیش‌تر روی آن‌ها بپاشید.

حال که پنج روش برای خشک کردن گل ها را یاد گرفتید؛ وقت آن رسیده که گل های طبیعی که به عنوان هدیه به شما داده‌‌اند را خشک کرده و یاد و خاطره آن‌ها را تا مدت‌ها زنده نگه دارید. همچنین با یادگیری این روش ها می‌توانید از این به بعد به‌جای خرید گل مصنوعی برای تزیین منزل خود بدون نگرانی از خراب شدن گل طبیعی سراغ خرید گل طبیعی رفته و بعد از اینکه طراوت خود را از دست دادند به‌سادگی آن‌ها را خشک کنید. این کار هم فال است و هم تماشا!