شناخت گیاه سرخس نوار ژاپنی و یادگیری شیوه نگهداری آن
اگر به نگهداری از گیاهان آپارتمانی مختلف در خانه خود علاقه دارید، پیشنهاد میکنیم این بار نسبت به خرید گیاه آپارتمانی سرخس نوار ژاپنی اقدام کنید. این گیاه یکی از گونههای خاص سرخس با ظاهری بسیار زیبا است که برای نگهداری در خانه نیز گزینه مناسبی محسوب میشود. حال اگر دوست دارید با گیاه سرخس نوار ژاپنی و شیوه نگهداری آن بیشتر آشنا شوید، مقاله زیر را مطالعه فرمایید.
مقدمهای بر گیاه سرخس نوار ژاپنی
سرخس نوار ژاپنی (که با نام سرخس کرهای نیز شناخته میشود) یکی از انواع معروف سرخس در سراسر دنیاست. علت اصلی محبوبیت این گیاه زیبا در بین علاقمندان گل و گیاه این است که به نگهداری خاصی نیاز نداشته و سرعت رشد آن نیز پایین است. در واقع، با کمی رسیدگی میتوانید برای مدت طولانی از برگهای سبز و باطراوت آن لذت ببرید. بنابراین اگر دنبال گیاهی با نگهداری آسان هستید، ما نگهداری سرخس نوار ژاپنی را به شما پیشنهاد میکنیم. برای یادگیری شیوه نگهداری آن نیز تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
ویژگیهای اصلی گیاه
- نام علمی: Polystichum polyblepharum
- نام رایج: سرخس نوار ژاپنی، سرخس کرهای
- نیازهای نوری: نور نسبی خورشید، سایه
- اندازه گیاه بالغ: ارتفاع و پهنا بین 60 الی 90 سانتی متر
- نیازهای آبی: متوسط
- نوع خاک: متخلخل، سبک، ماسهای، رسی. خاک باید زهکشی را به بهترین نحو انجام دهد
- PH خاک: اسیدی، بازی، خنثی. هر سه حالت برای این گیاه مناسب هستند
آشنایی بیشتر با سرخس نوار ژاپنی
همانطور که از نام این گیاه مشخص است، سرخس نوار ژاپنی متعلق به چین، کره جنوبی و ژاپن است. دانستن منطقه بومی هر گیاهی بسیار مهم است، زیرا به شما کمک میکند تا استاندارها و نیازهای گیاه خود را سنجیده و سعی کنید شرایط طبیعی را برای آن فراهم کنید. سرخس نوار ژاپنی گل نمیدهد و میتواند تا چندین سال به حیات خود ادامه دهد. برگهای آن سبز تیره بوده و ممکن است تا پهنای 60 سانتی متر نیز برسند!
اگر در جست و جوی گیاهی زیبا، سبز و کوچک برای قرار گیری در قفسههای خانه خود هستید، سرخس نوار ژاپنی انتخاب خوبی برای شما خواهد بود.
شیوه نگهداری گیاه
در این قسمت با شیوه نگهداری گیاه سرخس نوار ژاپنی آشنا خواهید شد.
روش صحیح آبیاری
در بحث آبیاری، سرخس نوار ژاپنی گیاه حساسی نیست و برطرف کردن نیازهای آبی آن کاری آسان است؛ زیرا این گیاه به آبیاری دقیق و منظم نیاز دارد. به بیان دیگر، کافی است روزهای دقیق آبیاری را به خاطر سپرده و طبق یک برنامه منظم آن را تکرار کنید. سرخس نوار ژاپنی از دریافت مداوم آب (به صورت هفتگی) بسیار لذت میبرد. در فصول گرم سال، میتوانید دفعات آبیاری را افزایش دهید. فراموش نکنید که این گیاه باید در خاکی با زهکشی عالی کاشته شود. اگر خاک بتواند به خوبی آبهای اضافی را از خود خارج کند، سلامت گیاه تا میزان قابل توجهی تضمین خواهد شد.
در طول نگهداری از سرخس نوار ژاپنی برای تشخیص زمان مناسب برای آبیاری آن، میتوانید از روش “تشخیص رطوبت خاک به کمک انگشت” استفاده کنید. برای اینکار کافی است انگشت خود را در خاک فرو کرده و ببینید آیا مرطوب است یا خیر. اگر در خاک رطوبتی را احساس کردید، نباید به گیاه آب بدهید، اما اگر خاک خشک بهنظر میرسید، سرخس خود را سیراب کنید.
نور مورد نیاز
بازه نوری قابل تحمل سرخس نوار ژاپنی گسترده است و این گیاه برای زنده ماندن و داشتن رشدی سالم، به دریافت نور کامل خورشید تا سایه نسبی نیاز دارد. ازاینرو هم در نور و هم در میزان کمی از سایه میتواند دوام بیاورد. از نظر نوری بهترین حالت برای سرخس نوار ژاپنی این است که در سایه نسبی قرار بگیرد. بنابراین گیاه را از نور مستقیم خورشید دور نگه دارید. چند متر دورتر از یک پنجره نورگیر برای نگهداری از سرخس نوار ژاپنی عالی خواهد بود، البته اگر شیشههای پنجره مات هستند، گیاه را به پنجره نزدیکتر کنید.
بهترین خاک برای گیاه
مثل سایر گیاهان، سرخس نوار ژاپنی نیز باید در خاکی با زهکشی عالی کاشته شود. بههمیندلیل، خاکهایی با مقدار زیادی از شن، ماسه و رس برای آن مناسب خواهند بود. برای فراهم کردن خاک مناسب نگهداری سرخس نوار ژاپنی میتوانید خاک گلدان معمولی را خریداری کرده و آن را با الیاف طبیعی، رس و شن ترکیب کنید. بهاینترتیب به ترکیبی ایدهآل برای کاشت سرخس نوار ژاپنی خواهید رسید. برای کمک به حفظ بیشتر رطوبت نیز، میتوانید سطح خاک را با مالچ بپوشانید. علاوهبر این کار راه دیگر، استفاده از خاک مخصوص ارکیده و ترکیب کردن آن با پرلیت است.
روش کود دادن به سرخس نوار ژاپنی
در طول نگهداری از سرخس نوار ژاپنی در حالت عادی از کود دادن به سرخس نوار ژاپنی بپرهیزید، چون این گیاه سریعا دچار سوختگی ریشه شده و حتی در طبیعت اصلی خود نیز در بسترهایی با میزان کمی از عناصر مغذی رشد میکند.
اگر هم مجبور شدید که برای تقویت رشد به سراغ کودها بروید، از مقدار بسیار کمی استفاده کرده و کودهای با رهایش آرام خریداری کنید. یادتان باشد که بهترین زمان برای کود دادن به سرخس نوار ژاپنی، اوایل فصل بهار است.
بررسی سمی بودن سرخس نوار ژاپنی
طبق منابع علمی، سرخس نوار ژاپنی برای انسانها و حیوانات خانگی سمی و خطرناک نیست.
روش هرس کردن گیاه
سرخس نوار ژاپنی به هرس خاصی نیاز ندارد، بااینحال اگر قصد هرس کردن آن را داشتید ساقهها و برگهای مرده را هرس کنید تا فضای کافی برای رشد بخشهای جدید ایجاد شود. یادتان باشد که این کار باید در اوایل بهار انجام شود.
چگونه میتوان سرخس نوار ژاپنی را تکثیر کرد؟
در طول نگهداری از سرخس نوار ژاپنی بهترین روش برای تکثیر آن، روش تقسیم ریزوم است. برای اینکار کافی است گیاه را از گلدان خارج کرده و با نهایت دقت، ریزوم آن را به تکههای کوچکتر تقسیم کنید. سپس هر بخش را در گلدانی کوچک و مجزا بکارید. در ادامه خاک این گلدانها را همواره مرطوب حفظ کرده و آنها را دور از نور مستقیم یا شدید خورشید قرار دهید. در نهایت پس از مدتی، شاهد رشد گیاه جدید خود خواهید بود.
آفات آلوده کننده و بیماریهای رایج سرخس
خوشبختانه سرخس نوار ژاپنی به آفات و بیماریهای رایج گیاهان آپارتمانی مبتلا نشده و گیاهی مقاوم است، اما این به معنای مصون بودن از بیماریها و آفات مختلف نیست، بهطوریکه اگر زهکشی خاک ضعیف بوده یا به هر دلیلی آب اضافی در گلدان باقی بماند، گیاه دچار پوسیدگی ریشه خواهد شد و این اتفاق منجر به ازبینرفتن گیاه خواهد شد. در نظر داشته باشید که این اتفاق بیشتر در فصل زمستان و بهخاطر آبیاری نادرست و بیشازحد رخ میدهد. بنابراین در ایام سرد سال، میزان آبیاری را کاهش داده و در طول نگهداری از سرخس نوار ژاپنی نیز، حواستان آبیاری آن باشد.