چگونه یک باغچه دیواری بسازیم؟

باغچه‌های دیواری نوعی از باغچه‌های مدرن هستند که امروزه علاقه‌مندان زیادی پیدا کرده‌اند. زیرا این باغچه‌ها هم در زیبا‌تر دیده شدن دکوراسیون منزل موثر و هم برای خانه‌هایی با متراژ کم مورد استفاده هستند. ما نیز در این مقاله روش ساختن یک باغچه دیواری زیبا را شرح داده‌ایم تا اگر شما هم به نگهداری از گیاهان و گل‌های گلدانی علاقه دارید، با ساختن این باغچه بتوانید از تعداد زیادی از گیاهان نگهداری کنید.

مختصری درباره باغچه‌های دیواری

امروزه ساخت باغچه‌های دیواری تبدیل به کاری معمول و محبوب شده و بیشتر طراحان داخلی و بسیاری از علاقه‌مندان به گیاهان اقدام به ساخت باغچه های دیواری می‌کنند. این روزها نیز با وجود معماری‌های امروزی که فصای کمی در اختیار افراد قرار دارد بسیار مهم و حائز اهمیت است؛ چراکه این مدل باغچه‌ها فضای زیادی را اشغال نمی‌کنند و در واقع فضای هدر رفته هوایی را پر می‌کنند. باغچه‌های عمودی را می‌توانید در شکل‌ها و اندازه‌های مختلف اجرا کنید. اجرای این مدل باغچه‌ها به مهارت یا ابزار عجیبی نیاز ندارد، فقط کافیست کمی حوصله به‌خرج بدهید و صبوری کنید. البته که می‌توانید سراغ نمونه‌های آماده هم بروید اما خب طبیعتا باید مبلغ بیشتری را هزینه کنید و قطعا جذابیت و لذت‌بخش بودن یک باغچه دیواری که خودتان درست کنید بیشتر است. ازاین‌رو در این مطلب با آموزش درست کردن باغچه دیواری در 5 مرحله همراه شما خواهیم بود. برای درست کردن یک باغچه دیواری زیبا با ما همراه باشید.

لوازم مورد نیاز برای ساختن باغچه دیواری

- قیچی
- دریل برقی
- منگنه
- جاکفشی، جا جورابی آویزی، کیف‌های آویزی مخصوص گیاهان یا شلف‌های دیواری با عمق زیاد
- گلدان پلاستیکی
- خاک گلدان
- قلاب دیواری
- و البته گیاهانی که می‌خواهید

روش ساختن باغچه دیواری

1. انتخاب بهترین مکان برای نصب باغچه دیواری

در اولین قدم و قبل از شروع ساخت باغچه دیواری باید ببینید اصلا می‌خواهید این باغچه دیواری را کجای خانه یا محل کار خود قرار دهید. دیواری که انتخاب می‌کنید باید تحمل وزن گیاهان شما را داشته باشد. بستگی به نیاز خود شما قرار است یک یا چند گیاه را از این دیوار آویزان کنید که هر کدام گلدان و خاک دارند. پس خیلی سبک نخواهند بود. علاوه‌بر آن محلی که انتخاب می‌کنید باید شرایط طبیعی نگهداری از گیاه شما را داشته باشد. چیزهایی مثل نور کافی، دمای مناسب و محافظت در برابر باد یا سوز سرما چیزهایی است که باید به آن توجه کنید.

2. انجام عملیات آب‌بندی (عایق بندی)

در مرحله دوم از ساخت باغچه دیواری باید عملیات آب‌بندی را انجام دهید. مثلا اگر قرار از جاجورابی پارچه‌ای استفاده می‌کنید جایی که قرار است آن را بچسبانید با پلاستیک پوشانده و سپس جاجورابی را روی آن نصب کنید یا مثلا اگر قرار است جاکفشی را به‌عنوان باغچه استفاده کنید، خود جاکفشی را و دیوار را آب‌بندی کنید، در مجموع بسته به چیزی که قرار است به‌عنوان باغچه استفاده شود، آن را آب‌بندی کنید و مطمئن شوید که آب اضافی از آن عبور نمی‌کند، چراکه این آب اضافی می‌تواند به دیوار پشتی خود یا کف خانه آسیب بزند. هر قسمت را با یک پلاستیک خوب و با کیفیت عایق‌بندی کنید تا مطمئن شوید دیگر راه خروجی وجود ندارد.

3. انتخاب گیاهان مناسب برای قرار دادن در باغچه دیواری

انتخاب گیاه مناسب برای درست کردن باغچه دیواری یکی از مهم‌ترین عوامل در موفقیت شماست. در بهترین حالت برای ساخت باغچه دیواری باید گیاهانی را انتخاب کنید که شرایط نگهداری تقریبا یکسانی داشته باشند. یعنی به یک مقدار نور بخواهند، آبیاری یکسانی داشته باشند و دمای محیط برای همه آن‌ها معقول باشد. به‌عنوان مثال نباید گیاهانی مثل کاکتوس‌ها و ساکولنت‌ها که محیطی خشک و نور زیاد دوست دارند را در کنار گیاهانی رطوبت دوست مثل سرخس و ارکیده قرار بدهید. همچنین باید گیاهانی را انتخاب کنید که مکان انتخابی شما را دوست داشته باشند، به‌عبارتی اگر باغچه عمودی شما در محلی با نور کم و سایه قرار دارد پس گیاهی را انتخاب کنید که این شرایط را بپسندد وگرنه زنده نخواهد ماند.
دراین‌باره باید بگوییم که آویزان کردن گیاهانی مثل پوتوس، فیلودندرون و پیچک معمولا موفقیت‌آمیز و معقول‌تر است. این گیاهان ساقه‌های بلند و آویزان دارند که می‌توانند پس زمینه خود را بپوشانند و به عنوان مثال جا کفشی شما دیده نشود.

4. آماده کردن گیاهان برای قرار دادن در باغچه دیواری

در این باغچه دیواری که قرار است بسازید سیستم آبیاری خودکار وجود ندارد. بنابراین اگر بتوانید گیاهان را برای آبیاری خارج کرده و مجددا به باغچه برگردانید عالی می‌شود. با این کار هم دیوار آسیب نمی‌بیند و هم باغچه شما عمر بیشتری خواهد داشت.اگر قصد انجام چنین کاری را دارید، برای این کار کافی است هر گیاه را به یک گلدان سبک پلاستیکی منتقل کنید. فقط باید مطمئن شوید که گلدان‌های شما درون هر قسمت جا شوند و بزرگ‌تر یا کوچک‌تر از آن نباشند. همچنین قبل از اینکه گلدان‌ها را درون هر قسمت از باغچه دیواری بگذارید به آن‌ها آب داده و اجازه دهید آب اصافی خارج شود. خارج شدن آب اضافی نکته مهمی است، به‌طوری‌که اگر گلدان را بلافاصله به باغچه منتقل کنید آب اضافی درون هر بخش جمع می‌شود و از آنجایی که قبلا آن را عایق‌بندی کرده‌اید در هر قسمت دریاچه‌ای از آب خواهید داشت.
یک نکته مهم:
خروج آب اضافی را بعد از هر بار آب دادن به گیاهان نیز مد نظر داشته باشید.

5. نصب کردن باغچه بر روی دیوار

وقتی که گلدان‌های خود را آماده کردید و به آن‌ها آب دادید موقع انجام آخرین مرحله ساخت باغچه دیواری یعنی زمان سر هم کردن باغچه عمودی است. برای انجام این مرحله ابتدا باغچه را با دست روی دیوار نگه دارید تا مطمئن شوید که فضای کافی وجود دارد و سپس جای مناسب برای نصب آن را علامت بزنید. سپس با کمک دریل برقی قلاب محکمی را در جایی که علامت زده‌اید نصب کنید.
وقتی از محکم بودن قلاب مطمئن شدید و باغچه خود را از آن آویزان کردید زمان انتقال گیاهان به آن است. برای چیدن گیاهان پیشنهاد می‌کنیم کمی وقت بگذارید و با جابه‌جا کردن گلدان‌ها به یک طرح مناسب و دلخواه برسید. اکنون دیگر باغچه دیواری شما آماده است. تنها کاری که باید بکنید آن است که مراقبت‌های معمول را از گیاه انجام دهید و مطمئن شوید که نور و آب کافی را دریافت می‌کنند.
مثلا اگر گیاهان مثل پوتوس و سرخس را انتخاب کرده‌اید که رطوبت زیاد را دوست دارند هرازچندگاهی با اسپری به آن‌ها آب بپاشید تا رطوبت آن‌ها تامین شود. همچنین اگر حس می‌کنید که گیاهان شما نور کافی را دریافت نمی‌کنند می‌توانید از چراغ‌های مخصوص در کنار آن‌ها استفاده کنید.
با درست کردن باغچه گلدانی اول و مراقبت از آن بعد از مدتی حرفه‌ای شده و می‌توانید چندین باغچه دیواری داشته باشید که هر کدام یک مجموعه و کلکسیون خاص از گیاهان متفاوت با نیازهای خاص خود باشند که در کنار یکدیگر زندگی می‌کنند.

پاسخ به سوالات رایج درباره باغچه دیواری

1. چگونه می‌توان یک باغچه دیواری ساخت؟

یک جا کفشی آویزی، دریل، پلاستیک و گیاهانی که دوست دارید همه چیزهایی هستند که برای ساخت باغچه دیواری به آن‌ها نیاز دارید. اگرهم حوصله و دانش فنی بیشتری دارید می‌توانید از تخته‌های چوبی استفاده کنید و یک باغچه دیواری طبقه‌ای بسازید.

2. چگونه می‌توان از خیس شدن دیوار پشت باغچه جلوگیری کرد؟

می‌توانید تمام پشت باغچه خود را با پلاستیک ضخیم و سالم بپوشانید تا نم به دیوار نرسد. ضمن اینکه می‌توانید برای آبیاری گیاه خود را از باغچه دیواری خود بیرون آورده و پس از اتمام آبیاری دوباره به آنجا منتقل کنید.

3. گیاهان مناسب برای باغچه دیواری کدام‌اند؟

معمولا گیاهانی که شاخ و برگ‌های آویزان و بلند دارند در این باغچه‌ها زیباتر دیده می‌شوند. گیاهانی مثل پیچک، فیلودندرون و سایر گیاهان شبیه به آن‌ها. همچنین بهتر است گیاهانی را انتخاب کنید که نور و محیطی تقریبا یکسان را دوست داشته باشند، چراکه مسلما نمی‌شود گیاهی که آفتاب کامل و مستقیم دوست دارد را کنار گیاهی که سایه دوست است قرار داد.

4. چگونه می‌توان گیاهان را در باغچه دیواری جای گذاری کرد؟

اگر از روش بالا باغچه خود را ساختید دو راه برای قرار دادن گیاهان دارید. یکی اینکه در هر قسمت خاک بریزید و گیاه را درون آن بکارید. دیگری هم اینکه گلدانی کوچک مناسب اندازه هر قسمت تهیه کنید و گیاه را با آن گلدان جایگذاری کنید. ما روش دوم را توصیه می‌کنیم. این کار باعث می‌شود عمر باغچه دیواری شما بیشتر شود، آبیاری گیاهان آن راحت‌تر باشد و از همه مهم‌تر آب اضافه به باغچه شما صدمه نزند. دست آخر هم اینکه هر زمان بخواهید می‌توانید باغچه خود را به جای جدیدی منتقل کنید.